Εκδηλώσεις

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, διοργανώνονται στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη εκδηλώσεις που προσελκύουν ντόπιους και επισκέπτες, όπως γιορτές μνήμης, αθλητικοί αγώνες, θρησκευτικά πανηγύρια, τοπικές γιορτές, αποκριάτικα πάρτι, πάρτι νεολαίας, θερινά σχολεία και γενικά ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικά δρώμενα και συναυλίες.

Μεταξύ των καθιερωμένων εκδηλώσεων ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

Καραϊσκάκεια

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας, έχει θεσμοθετήσει και καθιερώσει προς τιμή του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη σειρά εκδηλώσεων με τον τίτλο “Καραϊσκάκεια”, οι οποίες τελούνται στη Σκουληκαριά, γενέτειρα και πατρίδα του, κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο. Σκοπός τους είναι η προβολή και η ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενός ανθρώπου που ακολούθησε τη φωνή της ψυχής του και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην ιδέα του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.

Γιορτές Σέλτσου

Η Μάχη του Σέλτσου και η θυσία των Σουλιωτών το 1804 αποτελούν από τις τραγικότερες, αν και σχετικά άγνωστες, σελίδες της ιστορίας των Σουλιωτών στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και ντόπιους Ραδοβιζινοούς που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων, διασώθηκαν μόνο 40, και ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρας του Κίτσο Μπότσαρη. Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών, ενώ άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν στον “Πέτακα” στο φαράγγι της Γκούρας ακριβώς πίσω από τη Μονή.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τον Αύγουστο διοργανώνονται οι πολυήμερες Γιορτές Σέλτσου, οι οποίες κορυφώνονται με την τελετή μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών στις 23 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Σέλτσου.

Θρησκευτικά πανηγύρια

Στην Άνω Καλεντίνη πολιούχος άγιος είναι ο Άγιος Γεώργιος. Την ημέρα της γιορτής του, γίνεται το πανηγύρι. Επίσης διοργανώνονται πανηγύρια στις 20 Ιουλίου προς τιμή του προφήτη Ηλία, εκκλησάκι του οποίου υπάρχει ΝΔ του χωριού, τη 2 Μαΐου προς τιμή του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο οικισμό, καθώς και στον οικισμό Κούλια του Αγίου Πνεύματος.

Στο Διχομοίρι διοργανώνεται πανηγύρι στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το δεκαπενταύγουστο, με μεγάλη προσέλευση κόσμου. Τα τελευταία χρόνια την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Οι κάτοικοι πανηγυρίζουν, επίσης, στις 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στο Τυμπά διοργανώνεται πανηγύρι στην εορτή της Αγίας Παρασκευής, 26 Ιουλίου. Και το πανηγύρι αυτό διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Πολιούχος της Πέρα Καλεντίνης είναι ο Άγιος Ιωάννης, τον οποίο πανηγυρίζουν στις 29 Αυγούστου. Επίσης γίνεται πανηγύρι στις 24 Ιουνίου, ημέρα της γεννήσεώς του.

Στον Ξηρόκαμπο πολιούχος είναι ο Άγιος Θωμάς, αλλά διοργανώνουν πανηγύρι στις 20 Ιουλίου, εορτή του προφήτη Ηλία, στον οποίο είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι.

Στις Πηγές διοργανώνουν πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου και της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Γιορτή Προβατίνας

Διοργανώνεται κάθε χρόνο (μήνα Ιούνιο) σε συνεργασία με πολιτιστικούς Συλλόγους, στο οροπέδιο Γαβρόγου στο Δ.Δ Σκουληκαριάς

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλον τον Δήμο τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, καθώς και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Καλεντίνης, με έδρα την Άνω Καλεντίνη διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες και παραστάσεις δημοτικών χορών, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη επιτυχία και προσελκύουν αξιόλογο αριθμό επισκεπτών.