ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΛΤΣΟ 2019 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28-8-2019

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 23-8-2019 στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές Άρτας που βρίσκεται στην Κοιλάδα  του Αχελώου, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και  μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, οι εκδηλώσεις “ΣΕΛΤΣΟ 2019” που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Άρτας, τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.

Η τελετή μνήμης της θυσίας των  Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής  και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους  Ήρωες Σουλιώτες. Η Μάχη του Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα που ακολούθησε τον  Απρίλιο του 1804 ήταν  ένα δεύτερο  αλλά υπέρτερο Ζάλογγο. Είναι η τραγικότερη σελίδα της ιστορίας των Σουλιωτών αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και  ντόπιους Ραδοβιζινούς  που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή  αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων,  διασώθηκαν μόνο 40 ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρας του Κίτσο Μπότσαρη. Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών της, ενώ άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν με μιας στον “Πέτακα” στο φαράγγι της Γκούρας ακριβώς πίσω από τη Μονή.

Την παραμονή 22 Αυγούστου 2019 από τους νέους και τα παιδιά του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία. Η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές έγινε  στην Πλατεία Προέδρου Β. Καπερώνη στο κέντρο του χωριού όπου κατόπιν ενώ δόθηκε μουσικοχορευτική-παράσταση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κλειδίου Ανω Καλεντίνης και Διασέλου με θέμα “Το Πανηγύρι του χωριού” που εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με την άψογη και επαγγελματική παρουσίασή της υπό την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου κ.Χάρου Μαριάνθης. Στις 21-8-2019 έγινε επίσης Συναυλία έντεχνου λαϊκού τραγουδιού με καλλιτέχνες τον εκπληκτικό Σπύρο Νικολάου και του συγκρότημα  μοναδική για τα δεδομένα της περιοχής μας που  άρεσε σε όλους . Ήταν μια εκδήλωση για την νεολαία κυρίως  που πιστώνεται θετικά στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας και του δήμου.

Στις 23 Αυγούστου 2019 και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης και μετά  την τέλεση Θείας Λειτουργίας ακολούθησε αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση  απο τον Ιερέα της μονή Παπαγιώργη Φώτο παρουσία του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Άρτας  Αρχιμανδρίτη Άνθιμου. Έγινε κατάθεση στεφάνων και η τελετή έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και  τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδου, που τόνισε την σημασία του Σέλτσου με τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξής του με την ολοκλήρωση των έργων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αντιπερειφέρεια Αρτας.

Του Περιφερειάρχη Ηπείρου  Αλέξανδρου Καχριμάνη. Επίσης  στον  σύντομο χαιρετισμό του   με ικανοποίηση εν μέσω χειροκροτημάτων  των παρισταμένων ακούσαμε την πρόθεσή του να  ολοκλήρωσει  την τσιμεντόστρωση του δρόμου από Πηγές προς  τη μονή πλέον των όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου. Να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του χρηματοδότησε την αναστήλωση των ερειπωμένων κελιών, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, την ηλεκτροδότηση της Μονής, την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως ναού και την τσιμεντόστρωση τμήματος του δρόμου. Το Σέλτσο επί των ημερών του από σωρό ερειπίων πραγματικά έγινε ένα στολίδι. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Βουλευτής  Αρτας του ΚΙ.ΝΑΛ Χρήστος Γκόγ.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός Προέδρου της Αδελφότητας  Πηγιωτών ΄Αρτας Χρήστου Καπερώνη που τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μνημείου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  Ο  νέος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλαδος Σουλιώτης στην καταγωγή Χρυσόστομος Χήτος Κιάμος  ο οποίος  με τον εξαίρετο λόγο του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους  παρευρισκομένους

Στην ομιλία του τόνισε την σημασία της μάχης του Σέλτσου και του ολοκαυτώματος που υπέστησαν, και το παράδειγμα της αυτοθυσίας ως δίδαγμα για τις επόμενες γενεές. Ακολούθησε το  χορευτικό  του Συλλόγου Ηπειρωτών Λαυρεωτικής  -που ήρθε  από το Λαύριο για να τιμήσει την ημέρα αυτή- με ιστορικά και παραδοσιακά τραγούδια. Στους παρευρισκομένους ο Σύλλογος Γυναικών Λένω Μπότσαρη προσέφερε γλύκα. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Ι.Μονή   στους επίσημους προσκεκλημένους, από τον δήμο Γ. Καραισκάκη παρατέθηκε γεύμα στο κέντρο του χωριού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωποι  Πολιτικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών  και Πυροσβεστικών Αρχών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος,  ο Δήμαρχος Ζηρού Πρεβέζης Νίκος Καλατζής,  το στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης, ο βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ Χρ. Γκόγκας, ο Διευθυντής Τεχν. Υπηρεσιών Άρτας Δημήτριος Μπακόλας, ο Πολιτευτής Ιωαννίνων Αντώνης Βασιλείου, ο πρώην δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας, οι Πρώην Αντιδήμαρχοι Τετραφυλίας Κων/νος Μπούκας και Νίκος Γεωργαλής. Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μίγδος,  ο αντιδήμαρχος του δήμου Γ. Καραϊσκάκη Χήτας Βασίλειος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λαυρεωτικής  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλίας Δήμος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γ. Καραϊσκάκη Αιμίλιος Αντωνάκης, Κατερίνα Λιόλιου, Παν. Καλαμπόκης  και Χρήστος Τζουμανίκας,  ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδος Χρυσόστομος Χήτος Κιάμος και τα μέλη του Δ.Σ  Κώστας Ζηκόπουλος, Πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου και Αντώνης Κοντός Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και δημ. Σύμβουλος Γ.Κουρτέσας, οι Πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων Μεγαλόχαρης κ. Πάνος Κοσσυβάκης, Ελάτης  Κυριάκος Λάιος, Καστανιάς  Σπύρος Κότσιαλος Αστροχωρίου Χρήστος Γιάννης, Ρετσιανών Όλγα Χούσου. Ο Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο Εκδότης του Περιοδικού “Απειρος Χώρα” Γιώργος  Σ. Βασιλείου, εκπρόσωποι  πολιτιστικών συλλόγων, πλήθος συγχωριανών μας και ευλαβών προσκυνητών.

Τους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν. Ευχαριστούμε αυτούς που επικοινώνησαν μαζί μας και δήλωσαν αδυναμία για υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους να παρευρεθούν.

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές. Κατ’ αρχάς τους συνδιοργανωτές-χορηγούς των εκδηλώσεων “ΣΕΛΤΣΟΣ 2019”, ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά,  τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο. Ευχαριστούμε επίσης τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής για την συμμετοχή του χορευτικού του στις εκδηλώσεις και τον Καλλιτέχνη Σπύρο Νικολάου με το Μουσικό σχήμα του και την δασκάλα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειδίου κ. Μαριάνθη Χάρου  και τα μέλη του μουσικού δρώμενου. Ευχαριστούμε θερμά τον ARTTV και τον Ηλία Γκανιάτσα για την τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων καθώς και τα διαδικτυακά  Site και λοιπά Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά, για τις ανακοινώσεις και αναρτήσεις των εκδηλώσεων.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για  το επίπεδο συνεργασίας με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τους υπαλλήλους του που ασχολήθηκαν με την διοργάνωση  των εκδηλώσεων  παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε προσωπικό και μέσα  και ιδιαίτερα  τον Αντιδήμαρχο Νίκο Κουφούλη  τον δημοτικό σύμβουλο  Αιμίλιο Αντωνάκη,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλία Δήμο και τους Γιώργο Οικονόμου καθώς και την συντονίστρια των εκδηλώσεων στο Σέλτσο Μαρία Πλακιά, την Σοφία Ψυλλιά, τα μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας και τα απλά μέλη της, τους αφανείς συγχωριανούς μας την νεολαία και τα παιδιά του χωριού για την εθελοντική προσφορά στις εκδηλώσεις αυτές. Μία προσφορά που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ