Πηγές

Η Τοπική Κοινότητα Πηγών αποτελείται από τους οικισμούς Πηγές, Αηδονιά (Κονάτσια), Ιτέα (Τσερκούβιανα), Κασιανός, Δίλοφο (Γλύνικα), Μηλιές (Γρέβια), Άγιος Βασίλειος, Άγιος Νικόλαος (Στουρνάρι), Χουτιανά και Παλαιομύλια.

Κεντρικό χωριό της Τ.Κ. Πηγών καθώς και “ιστορική έδρα” του δήμου Γεωργίου Καραισκάκη είναι οι Πηγές (πρώην Βρεστενίτσα), ένα ορεινό χωριό 75 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας, στα όρια των νομών Άρτας-Καρδίτσας με φυσικό και ουσιαστικό σύνορο τον Αχελώο ποταμό. Η έκταση των Πηγών είναι 40 τετραγωνικά χιλιομέτρα. Έχουν υψόμετρο 826 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας στην πλατεία του χωριού, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2905050231 και γεωγραφικό μήκος 21,3969684372.

Οι Πηγές είναι γνωστές κυρίως χάρη στην ιστορική Μονή Σέλτσου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού σκαρφαλωμένη στην πλαγιά μιας απόκρημνης παραφυάδας των Τζουμέρκων, του Κοκκινόλακκου, του οποίου τα πόδια γλείφει με τα νερά του ο ποταμός Αχελώος. Ο ναός ιδρύθηκε το 1697 μ.Χ., οπότε έγιναν και οι τοιχογραφίες και το τέμπλο, και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εσωτερικά οι τοίχοι του ναού είναι κατάγραφοι από εικόνες εξαιρετικής τέχνης, οι οποίες σώζονται σε άριστη κατάσταση. Μεγάλη είναι η ιστορική σημασία της Μονής, όπου τον Απρίλη του 1804 έγινε μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών οι οποίοι προτίμησαν το θάνατο και το γκρέμισμα στον Ασπροπόταμο (Αχελώο ποταμό) από την αιχμαλωσία και την ατίμωση, αναδεικνύοντας έτσι το Σέλτσο σε εθνικό θυσιαστήριο ανάλογο ή και ανώτερο εκείνου του Ζαλόγγου.

Ακόμα οι Πηγές είναι γνωστές και χάρη στην ιστορική Γέφυρα Κοράκου που συνέδεε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία.

Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στις Πηγές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pigesartas.gr